GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

GLASS

DULCE DE LECHE-GLASS

Ingredienser till 4 portioner:

1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
2 gelatinblad (4 g)
50 g socker
375 g mjölk
250 g vispgrädde

 Så här gör du:

Ta bort etiketten på burken med kondenserad mjölk och ställ den oöppnad i en kastrull med sjudande vatten i ca.3 timmar. Lägg en tidning eller kökshandduk i botten på kastrullen för att burken inte ska komma i direkt kontakt med värmen. Låt sedan kallna helt under rinnande kallt vatten. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ungefär 10 minuter.

Därefter smälter du sockret på svag värme under omrörning. Det är meningen att det ska bli en gyllenbrun karamell. Ha i ett par droppar vatten så sätter det fart på processen men det är viktigt att du rör om hela tiden för annars bränns det snabbt vid. Därefter blandar du i mjölken och grädden. Koka upp blandningen och rör om tills allt blandats och lägg i gelatinbladen i blandningen och rör om tills gelatinet löser sig.

Stäng av värmen och rör ner den nu svala kondenserade mjölken och mixa allt med en stavmixer och sila därefter genom en finmaskig sil. Kyl blandningen på en isbädd, om möjligt till ungefär 4 grader. Häll över smeten i glassmaskinen tills den får en lagom konsistens för att läggas i ett kärl som åker direkt in i frysen tills glassen ska serveras.

Bär och fruktkompott funkar jättefint som dekoration och tillbehör men såklart även kolasås eller riven choklad.

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.