
Glassbakelse med smak av Nobelfesten
”Spektakulär men inte svår att göra. Momenten är många, men det mesta kan förberedas. Vi lovar att den kommer att göra succé. Vill du förenkla, eller om du inte har glassmaskin, kan du byta ut skogsbärsglassen mot färdig sorbet med t ex svartvinbärs-, hallon- eller blåbärssmak.” (från Allt om mat se länk nedan)
8 person
Ingredienser
Glassbakelse
1 dl strösocker
2 st äggulor
1 st ägg
2 dl standardmjölk
2 msk vetemjöl
1 st äggvita
2 dl vispgrädde
1 st äggvita
100 g hallon
110 g blåbär
3 msk strösocker till karamelltak
Skogsbärsglass
100 g hallon
110 g blåbär
100 g maraschinokörsbär
2 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
2 msk honung
Portvinssås
2 dl rött portvin
Chokladflarn (ca 20 st)
1 st ägg
0,75 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
1 msk kakao
Friterad pasta
1 pkt färsk tagliatelle
2 msk majsolja
2 msk florsocker
Till garnering
1 pkt ev färska skogsbär
Tillagning
1. Glassbakelse: Vispa hälften av strösockret med äggulor och ägg.
Blanda mjölk och mjöl i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Vispa ner äggvispet och sjud 3-5 min under omrörning till en tjock kräm. Låt svalna.
2. Vispa äggvitan till fast skum. Tillsätt resten av sockret till äggvitan lite i taget. Vispa grädden.
3. Blanda den kalla äggkrämen med grädde och äggvita.
4. Lägg bär i botten på utstickare eller i små formar klädda med plastfolie – eller tillverka egna utstickare av overheadfilm (6-7 cm i diam). Fördela smeten ovanpå bären.
Frys minst 2-3 timmar.
5. Skogsbärsglass: Finfördela alla bär i mixer eller matberedare.
Passera bären i en sil. Blanda mjölk, grädde, strösocker, äggvita och honung. Kör allt i glassmaskin ca 20 min. Ställ in i frysen.
6. Portvinssås: Koka ihop portvinet tills det är simmigt och knappt hälften återstår. Låt kallna.
7. Chokladflarn: Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker.
Blanda mjöl och kakao och rör ner i äggvispet. Stryk ut massan tunt i 8-9 cm stora rundlar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 3-4 min, passa noga så att de inte bränns.
8. Friterad pasta: Hetta upp olja till ca 175° i tjockbottnad kastrull.
Fritera lite i taget ca 1 min. Den ska inte få färg, bara bli hård.
9. Vid serveringen: Ta fram glass och glassbakelse och låt den temperera i kylskåp minst 30 min.
10. Ställ glassbakelsen på tallrikar. Strö över socker och karamellisera med en liten brännare. Gör kulor av glassen och garnera med pasta, chokladflarn och eventuellt några färska skogsbär.
Droppa på lite portvinssås
Rekommenderas
-
RECEPT TILL VINTERMYSdecember 22nd, 2024
-
Affogato – Vaniljglass, espresso och citrondecember 29th, 2022
-
Amerikanska pannkakor med glass och bär!december 23rd, 2022
-
Crème caramel-glass med karamelltopping och Kolassåsdecember 30th, 2021
-
MATCHAGLASSdecember 23rd, 2021