GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Godare Jul med Pepparkaksdoftande Vaniljglass och ApelsinKladdkaka

Med enkla och få ingredienser ordnar du 20 talets godaste Julefika eller Nyårsefterrätten nummer 1! Två recept som gör din Jul Godare och det kommande året till ett riktigt Gott Nytt År!

Det här behöver du till 6 portioner:

2,5 dl vispgrädde
5 dl mjölk, standard
1 vaniljstång
7 äggulor

OCH
1,5 dl till 2dl strösocker smaka av sötman – men tänk på att socker smakar mindre i en färdig glass.
tillsätt
1 1/2 tesked malen kanel
1 1/2 tesked malen ingefära
en halv tesked mald kryddnejlika
riv ett litet äpple och blanda ner och rör även ner lite hackade russin

Så här gör du:

Häll grädde och mjölk i en stor kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna, rör ut i mjölken och tillsätt även vaniljstången. Värm gräddmjölk-blandningen, låt den sjuda och rör om försiktigt så den inte kokar över eller bränns vid. Ta av pannan från värmen och låt blandningen stå och svalna.

Vispa ägg och socker fluffigt och tillsätt det i gräddmjölken. Vispa ordentligt hela tiden när du tillsätter så att det blandas. Sedan häller du tillbaka glassblandningen till pannan. Därefter värmer du glassmeten under omrörning. Det är viktigt att smeten håller en temperatur precis under 85 grader. Kokar smeten spricker den, koagulerar och blir grynig.

Rör ner kanel, ingefära o kryddnejlika.

När smeten tjocknar tar du av pannan och låter den svalna medan du rör om då och då. Det är möjligt att kyla ner den i ett vattenbad om du har bråttom men glöm inte att ta upp vaniljstången.

Kör glassmeten i en glassmaskin direkt efter att den svalnat men glassen blir både godare och får en bättre konsistens om smeten får vila i kylen över natten. Alternativet till att använda glassmaskin är handgjord glass. Då är det samma tillvägagångssätt som ovan men man fryser smeten i en bunke istället.

Har du ingen glassmaskin så ska glassen ska tas ut och mixas någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills du är nöjd. Det kan ta någon timme till och resultatet blir inte lika jämnt men lika gott!

En otroligt smarrig kladdkaka som alltid funkar bäst till vilken högtid som helst. Med få ingredienser och på liten tid fixar du lätt ihop vinterns, julens, nyårets bästa kladdkaka på ett litet nix. Lätt att göra, fantastisk att bjuda familjen, bästa kompisarna på och alldeles fantastiskt lätt att äta upp.

Det här behöver du till kladdkakan
150 gram smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
Apelsin zest från två, tre apelsiner
(ekologiska)

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Rör ner socker, kakao och vaniljsocker.
Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
Rör ner zesten
Smöra en form på 24 cm.
Häll i smeten och grädda kakan i ca 18 min.

Pimpa den med apelsinzest (från ekologiska apelsiner) och bjud den juliga pepparkaksglassen (se ovan) till kanske några lingon och vips!

En given urgod succé!

Rekommenderas