GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

För 100 år sedan föddes Tore Wretman! Fira, Fritera Vaniljglassknyten!

Vi firar Tore Wretman med friterad glass i ett pannkaksknyte serverad med bär, kompott eller som Tore själv hade valt – torkade, passerade aprikoser i en sockerlag. Eller gör en alldeles egen variant av friterad glass i pannkaka med valfria tillbehör. Tore gjorde vaniljglass, tog en hyfsat rejäl kula glass och slog in den i ett knyte pannkaka och stoppade raskt in dem i frysen. Där fick knytena ligga tills de skulle serveras. Då doppades knytena i en frityrsmet och friterades hastigt så att den såg ut som en stor munk, puffade över lite pudersocker och så serverades de med en sås gjord av sockerlag kokta passerade torkade aprikoser. Så gjorde Tore…

Ingredienser
Pannkakor
1 st ägg
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
0.5 tsk salt
smör, till stekning

Till fritering
0.5 l vaniljgräddglass
1 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl skorpmjöl, eller ströbröd
1 l solrosolja

Till servering
hallon
florsocker
citronmeliss

Tillagning
1. Vispa ihop alla ingredienser till pannkakorna. Grädda fyra eller fler beroende på hur många du vill ha eller hur många gästerna tänker sig äta. Låt pannkakorna svalna.
2. Montera glassen i pannkakorna och gör knyten, rulla in varje glassdel i var sin pannkaka. Som ett lagom stort portionsknyte. Försegla gärna med lite vispat ägg och liksom klistra ihop pannkaksskarvarna. Rulla knytena i vetemjöl, sedan vispat ägg och  sist i ströbröd och lägg in dem i frysen.
3. När det är dags att fritera tar du ut knytena efter att du hettat upp frityroljan till 180 grader i en kastrull. Fritera pannkaksknytena tills de är gyllenbruna och krispiga. Det tar ungefär en minut. Var försiktig så att pannkakorna håller tätt och inte går sönder…och som alltid när det är frityr…Var försiktig och ha ett stort lock vid sidan ifall det blir för överhettat.
6. Servera med lite pudersocker och med en sås gjord av sockerlag kokta passerade torkade aprikoser. Så gjorde Tore… men det går också bra med hallon, jordgubbar eller blåbär och dekorera med en kvist citronmeliss eller mynta.

Recept: Tore Wretman

Rekommenderas