GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Lemon Ice Cream – en perfekt sommarglass!

Till en perfekt sommarglass som Lemon Ice Cream behövs givetvis en glassmaskin, lite grundkunskap i matlagning och vissa förberedelser till att kyla blandningen. Men Ack, så gott det blir!

Förberedelser ca 15 minuter
(tillagningstid 30 minuter)

Ingredienser
7.5 dl helmjölk
6 äggulor
5 dl strösocker
1 tsk citronextrakt
zest av 3 citroner
2 msk färsk citronsaft
2.5 dl outspätt fryst lemon koncentrat – valfritt. Om du tycker att det blir för stark citronsmak redan kan du ta vatten istället eller mer citronjuice
Ha i lite vanilj också om du tycker att det kan bli en fin brytning. Det beror alltid på både smak och tycke och dessutom kan citroner smaka väldigt olika
.

Så här gör du
Värm mjölken i en kok i en tjockbottnad kastrull – låt den inte koka utan sjud den och vispa under tiden. Tänk på att varm mjölk fastnar lätt i botten och bränns vid. När mjölken är varm sätt på ett lock och ta av den från spishällen.

Sedan är det dags att vispa äggulorna tillsammans med sockret i en skål tills smeten blivit ljus, sockret upplöst och tjocknat. Därefter blandar du långsamt ner den varma mjölken i äggsmeten, vispa hela tiden tills allt är blandat och häll över allt i kastrullen och sjud blandningen på svag värme under omrörning med en träslev tills den tjocknat något. Testa med att stoppa ner en sked och se om det fastnar en jämn hinna av smeten på skeden. Låt inte blandningen koka upp för då koagulerar den och blir grynig. När den är precis lagom klar så är det dags att ta av smeten från värmen igen.

Blanda i citronzest och juice och rör om lite då och då under tiden som glassblandningen svalnar. Häll över allt i bunken, som nu är diskad sköljd och torr. När det är gjort kan du låta den stå och svalna – först till rumstemperatur och sedan i kylen. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i minst tre timmar – men gärna till imorgon.

Den färdiga smeten hälls i glassmaskinen för den vanliga proceduren när du gör en smaskig glass. Maskiner sköter ju sig själva men när glassen börjar bli krämig och nästan färdig så tillsätter du lite extra citronjuice och låter maskinen gå tills glassen är helt klar.

Ta upp och fixa in den färdiga glassen i frysen eller servera direkt – beroende på hur sugna dina gäster är 😀

Rekommenderas