GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

REPORTAGE

LILLA GLASSFABRIKEN

Lilla glassfabriken är familjeföretaget som har funnits på Holmgatan i centrala Malmö sedan 80-talet. Under åren har kostymen och utbudet bara blivit större och bättre och det fullkomligen dignar av glassmaker och olika sorbeter, allt från de enkla, klassiska smakerna till mer komplexa sammansättningar. Utvecklingen har lett till att Lilla Glassfabriken helt nyligen också öppnat ett glasscafé på bottenplanet av Emporia.

Det var lite av en slump att det blev som det blev, berättar Pia på Lilla Glassafabriken. Vi drev café på andra sidan gatan och började sälja och tillverka glass under 1980talet. Både vi själva och kunderna älskade glass och upptäckarglädjen i att göra glass bidrog till att sortimentet ständigt utvecklades och förfinades och det är de spåren vi fortsätter. Familjens kärlek för glass förnyas ständigt och råvaror och ingredienser väljs alltid utifrån en strävan efter att få fram just de bästa och godaste resultaten. Det finns ju ingen mening med att ersätta riktiga råvaror som hallon eller banan med smakessenser eller konstgjorda tillsatser. Trots utbudet med flera olika smaker i diskarna är de solklara favoriterna fortfarande choklad och vanilj. Pias personliga favoriter just nu är polkagris och jordnöt/nougat och så är det förstås även hallonsorbet som man nog aldrig tröttnar på.

Vi säljer mycket kulglass och sorbet året runt och under vinterhalvåret domineras försäljningen mest av förpackningar och glasstårtor. Vi har nyligen börjat tillverka och sälja egenproducerad mjukglass, även den gjord på enbart naturliga råvaror och flera har redan berömt den. Speciellt kunder från Danmark verkar uppskatta mjukglassen. Vi passar på att fråga om inte danskarna vill ha sådana där stora Tivoliglasstrutar med kulglass, mjukglass eller vispgrädde, sylt, chokladsås och en gräddbulle nertryckt i jättevåfflans innehåll också. Nja, svarar hon, vi har ju tivolistruten men utan gräddbulle och vad hon minns så är det nog ingen som efterfrågat just den kombinationen. Inte än i alla fall…

Under sommartid är det alltid mycket folk och då kan Lilla Glassfabriken lätt uppfattas som lite småstökig, men det är alltid värt att vänta de få minuterar som det tar för familjen eller sällskapet framför i kön att bestämma sig. Stämningen är lättsam, utbudet i diskarna oöverskådligt stort och allt är fantastiskt gott. Det finns som bekant också flera av Lilla Glassfabrikens sorter att köpa med hem, både hos Lilla Glassfabriken och i butik.

Lilla Glassfabriken i Malmö är ett ”måste-ställe” för alla glassälskare. Det finns stolar och cafébord inomhus vid trist väderlek och bänkar längs lokalernas fönster utmed gatan. Och vilket fantastiskt sortiment! Rekommenderas varmt!

Lilla Glassfabriken
Holmgatan 9 och på Emporia
Malmö

Lilla Glassfabriken/Gelapal AB
Box 17056
20010 Malmö
Tel: 0406119760
E-post: kund@lillaglassfabriken.se

lillaglassfabriken.se’

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.