GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

GLASS

MANDARIN- GLASS

Ingredienser till 6 – 8 portioner:

3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
4 äggulor (eller 5 beroende på storlek)
100 g socker
cest från 6-8 mandariner, apelsiner, clementiner eller annan citrusfrukt (justera efter smak och mängd. Är frukterna större som apelsiner ju är, räcker det med 3-4)
juice från 6-8 mandariner, apelsiner, clementiner eller annan citrusfrukt
2 tsk saft från citron

Så här gör du:

Häll upp grädden och mjölken i en kastrull och koka upp blandningen under sansad vispning och ställ sedan pannan åt sidan. Vispa äggulorna tillsammans med sockret och häll därefter gräddmjölken över äggblandningen under vispning. Sedan ska hela blandningen tillbaka till kastrullen och till det blandar du även ner apelsinjuice, cest och citronsaft. Nu är det dags att låta det sjuda samman till en glassmet under vispning/omrörning.

Experter på området brukar säga 84 grader, men om du går på ren känsla så känns det när smeten tjocknar till och blir len. Sen är det bara att låta den svalna. Om du har bråttom så sätt pannan i ett kallt vattenbad samtidigt som du rör lite då och då så skyndar du på processen. När det är riktigt kallt kan du köra smeten i din glassmaskin tills glassen är klar. Beroende på om du vill ha en lite lösare glass eller något hårdare så kan du antingen servera direkt eller låta glassen ligga i frysen ett par timmar.

När det är dags att servera glassen kan du dekorera med citronmeliss, riven mörk choklad eller ljus choklad blandad med finmalna kaffebönor. Kaffe och citrusfrukter passar extremt bra tillsammans.

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.