GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

GLASS, RECEPT

MANGOGLASS ZABAGLIONE

Ingredienser till 4 portioner:

4 dl grädde
1 dl mjölk
1 Vaniljstång (dela och skrapa ur fröna)
5 äggulor
2 dl socker
1 – 1/2 deciliter marsalavin – eller någon söt likör, naturligtvis efter egen smak.

Så här gör du:

Häll grädde och mjölk i en stor kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna, rör ut i mjölken och tillsätt även vaniljstången. Värm gräddmjölk-blandningen, låt den sjuda och rör om försiktigt så den inte kokar över eller bränns vid. Ta av pannan från värmen och låt blandningen stå och svalna.

Vispa ägg och socker fluffigt och tillsätt det i gräddmjölken. Vispa ordentligt hela tiden när du tillsätter så att det blandas. Sedan häller du tillbaka glassblandningen till pannan. Därefter värmer du glassmeten under omrörning. Det är viktigt att smeten håller en temperatur precis under 85 grader. Kokar smeten så spricker den, det vill säga att äggen koagulerar och smeten blir grynig.

När smeten tjocknar tar du av pannan och låter den svalna medan du rör om då och då. Det är möjligt att kyla ner den i ett vattenbad om du har bråttom men glöm inte att ta upp vaniljstången.

Så här gör du Mangokrämen:
500g mango – det funkar bäst med färsk mango men det går bra med frusen också.
Skala, skiva och kärna ur mangon och lägg bitarna i en skål. Mixa fruktbitarna till en len smet. Det går såklart lika bra med en stavmixer som med en blunder. Blanda sedan ner blandningen i glassmeten när den är sval nog att köras i maskinen.

Allra bäst blir glassen om blandningen får stå i kylen och vila över natten för att sedan köras i glassmaskinen. Då lyfter smakerna till oanade höjder.

Beroende på maskin så tar det mellan 30 – 45 min till glassen är helt klar att serveras. Garner gärna med hallon, blåbär och mangobitar eller varför inte färska fikon och ge det en touch av Italien.

Rekommenderas