GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Olivoljeglass

Jodå, du läste rätt! Olivoljeglass! Samtalsämnet som Ludvig Desmarais-Wetterling satte igång med GlassAkademin under den gångna veckan spirade till flera nya recept. I somligas öron låter det som tokerier att göra glass med olivolja men faktum är att det verkar fungera över förväntan. Problemen med de recepten vi hitintills funnit fick inte många pluspoäng av andra läsare och föll därför bort. Receptet nedan är däremot en len, luftig och elegant gelato att överraska vännerna eller gästerna efter middagen med.

mini_swirl

ingredienser
1 dl socker
2 – 3 äggulor
⅔ dl extra virgin oliveoil
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 tsk. vaniljextrakt eller ännu hellre fröna/pastan från en vaniljstång
1/2 tsk. flingsalt

Så här gör du
Med hjälp av en handmixer eller elvisp mixar du socker och äggulor i en stor skål tills blandningen blivit ljusgul. Därefter tillsätter du oljan i en fin stråle medan du vispar/mixar tills smeten blivit slät och luftig. Sedan är det dags att tillsätta mjölk, grädde, vanilj och salt mixa/vispa tills allt är blandad ordentligt. Sätt in i kylen en stund så smeten kyls ner och häll därefter ner den i glassmaskinen och kör glassmeten tills den är klar.

Precis som alla glasser är den allra godast färsk men givetvis går den att sätt i frysen tills det är dags att servera.

Garnera med lite lättrostade aprikoser, hackad pistage, flingas havssalt, ett stänk olivolja och citroncest precis innan servering.

 

(det går att göra god gelato med andra ingredienser än grädde och mjölk. Prova dig fram och testa med havremjölk, rismjölk och kokosmjölk/grädde.) matvett.se

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.