GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Pumpaglass med Pepparkakskryddor och Dulce de Leche

Pumpaglass är ännu läckrare än det ser ut och det är ganska lätt att göra. Flera av ingredienserna kan du göra i förväg och dessutom ha till andra goda ting. Läs alla recepten och tipsen nedan.

Happy Halloween och Trevlig All Helgona Helg! 

 

Det här behöver du till att göra ungefär 1 liter glass:

5 dl Vispgrädde
1 burk Kondenserad mjölk
1 tsk Vaniljpulver
1 tsk pepparkakskryddor. Det vill säga mald, kardemumma, ingefära och kanel. Krydda efter egen smak och sinne. (har du Chaikrydda hemma så kan det fungera fint det med.
1 dl Pumpapuré (recept på det hittar du här)

 

Så här gör du Pumpaglass 
Vispa grädden hyfsat hårt – inte för lös och inte för hård alltså.
Vispa ner den karamelliserade kondenserade mjölken och blanda ordentligt. (se recept nedan)
Därefter tillsätter du pumpapurén (se recept nedan)
Krydda och blanda ner vaniljpulver.

Vispa och blanda allt ordentligt.

Kör sedan blandningen i glassmaskinen eller ta fram en form som rymmer cirka 1,5 liter. OBS! Tänk på mängden smet och anpassa till vad för mängd glassmaskinen klarar att köra åt gången.

Väljer du att lägga glassmeten i frysen varvar glassmeten med den karamelliserade mjölken i formen. Ställ in i frysen i minst 4 timmar innan servering. Ta fram glassen 10 minuter innan den ska ätas så är den lagom konsistens och kanongod när de är dags att servera!

Flagade rostade mandlar, hackade pistachnötter eller salta cashewnötter att strössla över gör det hela ännu godare.

 

Så här gör du Pumpapuré
Det fina med att göra en god puré av pumpa är att du kan ha den som tillbehör till en massa andra maträtter än bara glass. Kött eller fisk: rör ut det mixade pumpaköttet i en kastrull med en klick smör och några matskedar grädde. Krydda med salt och peppar. Urgott!

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Dela pumpan på mitten och kärna ur den. Lägg bakplåtspapper på en plåt, smörj lätt med olja och lägg pumpahalvorna med snittsidan nedåt på plåten.
3. Baka i ugnen i ca 45 minuter tills pumpan är mjuk.
4. Ta ur fruktköttet med en sked och kör pumpabitarna med en mixer tills purén blivit slät. En del pumpor kan bli vattniga, försök pressa ut en del av vattnet genom en silduk eller liknande.

1 burk Karamelliserad mjölk (recept hittar du här nedan)

 

Så här gör du Dulce de leche
Det är enkelt att själv göra karamelliserad mjölk / Dulce de leche om man köper en konservburk kondenserad mjölk. Gör så här:

Ta bort etiketten från burken med kondenserad mjölk. är det svårt så brukar den lossna i närde lägger burken i det kalla vattnet en stund inna du kokar upp vattnet. När etiketten är borta – lägger du burken i en stor kastrull med vatten (ja om den inte ligger där redan då 🙂 Vattnet ska täcka hela burken ordentligt under hela koktiden.
Koka upp vattnet med burken i och låt sjuda lugnt i ca 3 timmar, sänk värmen men inte mer än att det fortfarande kokar. Vattnet ska täcka hela burken hela tiden så håll koll och fyll på vatten om det behövs.
När det är klart skölj burken i kallt vatten och låt den svalna helt innan du öppnar den.

Rekommenderas