GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Rabarberglass

Rabarberglass serverad med chocolate chip cookie crumbles, rostade skivor av kanelbulle eller kardemummakex är något man aldrig glömmer. Det är jäkligt gott helt enkelt.
Här är ett jättelätt recept på en oförglömlig raberberglass som du gör enkelt nu på våren när rabarberna är lagom späda och supergoda. Glassen går ju såklart att göra hela året runt bara det finns rabarber… sedan om de kommer från frysen, trädgården eller om det så är vår, sommar eller höst …det spelar ingen som helst roll., men det smakar antagligen bara bäst när man är som mest sugen eller blir överraskad. Man startar enklast genom att ”smälta” rabarber och blanda ner i glass-smeten och bäst blir det såklart med glassmaskin.

Tid: 15 minuters jobb och ca 20 min med glassmaskin
eller 4 timmar i frysen

Ingredienser till ungefär 6 portioner:
Smält rabarber:
300 g 2-3 stjälkar (2-3 stjälkar) rabarber
1 dl strösocker
1 msk vatten

Glass:
2 st ägg
0.5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
3-4 dl turkisk yoghurt (10% fett)
1 tsk kanel

Så här gör du:
1. Skala av det yttersta lite röda skalet på rabarberns och skär stjälkarna i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg bitarna i en kastrull.
2. Häll sockret och vattnet över bitarna och koka upp. Sänk värmen till näst lägsta typ 2-3 på en 9 – 10 gradig spisskala.
Medan rabarbern sjuder lätt i sockerblandningen så rör gärna med en sked då och då tills rabarbern blivit mjuk och gått sönder.
3. När det gått ca 10 – 15 min är det dags att av kastrullen med den nu mosiga rabarberblandningen för att låta blandningen svalna. Har du bråttom går det bra med att ställa kastrullen i ett kall vattenbad. Då svalnar det fortare tills det är dags att blanda den med glass-smeten.
Nu är det dags att göra glass-smeten.
4. Knäck äggen i en lagom stor bunke och tillsätt florsockret. Vispa till en fluffig smet.
5. Vispa grädden för sig och blanda ner den sedan i glassmeten tillsammans med den turkiska yoghurten och kanel. Blanda allt till en jämn smet antingen för hand eller med elvisp.
6. Tillsätt den nu avsvalnade rabarbern och blanda allt och häll upp smeten i glassmaskinen och kör tills den är klar. Frys in den färdiga glassen eller servera och njut.

Har du ingen glassmaskin: Så häller du således smeten i en plastbunke med lock och ställer in den i frysen. Låt stå glassen stå i frysen i cirka en timme och rör därefter om en gång per halvtimme med en gaffel. Rörandet gör att glassens iskristaller bryts ner när man rör om och det blir en något lenare glass. Man kan också öka andelen grädde och minska yoghurten med samma mängd för att få mera gräddig, mjukare och mindre isig glass. Isig glass slipper du om du använder glassmaskin eftersom den rör om hela tiden under infrysningen.
Glassen bör stå i frysen i minst 4 timmar.

Toppa med chocolate chip cookie crumbles, rostade skivor av kanelbulle eller kardemummakex.

Rekommenderas