GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Salt Caramel Popcorn Ice Cream Cake

En superenkel vaniljkaka, fylld med vaniljglass och ripplad med saltkaramellsås och toppad med saltkaramellcrunch och popcorn.

Ingredienser:
Vaniljkaka
3 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g smör – rumstempererat
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl

Karamell:
225 g socker
125 ml grädde
115 g smör
1 tsk havssalt

Till montering
1 liter vaniljglass (recept här)
poppade popcorn

Så här gör du
1. Värm ugnen till 175°C. och smörj en 20cm kakform med löstagbar botten. Vispa grädde, smör och socker tills smeten blivit luftig, blek och fluffig. Lägg i äggen ett i taget (OBS! Viktigt att äggen kommer från olika höns!). Vispa tills allt är blandat och luftigt.

2. Rör samman mjöl och bakpulver och blanda sedan ner mjölet och mjölken växelvis och vispa allt tills det är en len smet och häll upp den i kakformen.

3. Grädda kakan i 40-50 minuter och ta ut den och låt den svalna. Kakan är egentligen bra att göra dagen innan den ska monteras och sätt gärna in den i kylen eller i ett svalt skafferi.

4. Då var det dags att göra salt kola. Häll upp sockret i en medelstor kastrull och ta gärna en pytteliten skvätt vatten i och värm sakta på medelvärme. Rör inget utan låt sockret smälta bara lugnt och luta pannan lite så att det inte smälter ojämnt.

5. Låt sockret få en mörk bärnstensfärgad ton – det tar cirka 5 till 7 minuter på låg värme. Därefter tar du av grytan från värmen och blandar försiktigt i grädden och smöret under flitigt rörande. Men var försiktig och bli inte helt chockad ifall du inte har gjort något liknande förut. Det bubblar gärna vilt och kanske stänker lite men var försiktig. (Smält socker håller en temperatur mellan 150 – 180 grader!! Och det är ingen hit att spilla på varken sig själv, andra eller på något runtomkring!!) Det som händer är att sockret är hett och grädden och smöret bara är rumstempererat och reaktionen blir mycket bubbel och fräsande – men bara för en god sak. När du blandat ihop smör, grädde och socker så har du en lagom seg och god kolasås som bara vill svalna.

6. Då var det dags att montera kakan. Ut med glassen ur frysen och låt den tina lite. 10 till 15 minuter brukar vara lagom ifall den legat i frysen några timmar. Även om glassen är hyfsat mjuk så ska den ändå gå att skiva försiktigt, Dela kakan till två halvor. Om du vill kan du klä bottnen och kanterna med plastfolie.

7. Placera bottenlagret av kakan i formen och sedan fördelar du glassen jämnt på bottnen. Karamellen som du gjorde tidigare har nu svalnat och då kan du antingen krossa den i trevliga små bitar, eller köra den till pulver med en stavmixer. Karamellpulvret eller bitarna har du mellan glasslagren i önskad mängd. Ungefär hälften av karamellen du gjorde tidigare kan vara lagom. När du känner dig nöjd och all glass är i så toppar du kakan med den andra kakhalvan och trycker till, mycket lätt, nedåt och täcker över formen med plastfolie och ställ in glasstårtan i frysen i några timmar.

8. När det börjar bli dags att kakan ska serveras så värmer du först den återstående karamellen, poppa popcornen och lägg dem i en skål. Häll försiktigt den halvt mjuka och halvsega kolan över popcornet och lite av karamellcrunchet och blanda allt lite slarvigt med popcornet. Ta fram den frusna glasstårtan och placera den på ett serveringsfat och montera kolasås, en stilig popcornshög och strö över de återstående crunchiga karamellsmulorna.
Servera!

 

Bild och idé från Sarah CoatesThe Sugar Hit

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.