GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

GLASSPINNEN

Glass på läkarens rekommendation av Karin Ericson

Karin Ericson är Copywriter i egna bolaget Make it Clap, med adhd i fingrarna, crème brulée på tungan och fjärilar i hjärtat. Dessutom är hon Metros enväldige krogkritiker för Skåne och ordnar Malmös största fester för Reklambranschen en gång i månaden.

Min dagmammas man hade kanske ett av de bästa jobben i världen, att göra glassmaskiner åt Sia, och det fanns alltid obegränsat med bananchokladglass till alla barn. Hos mormor fick jag alltid hemgjord gräddig vaniljglass gjord på ägg från bondgården och färsk vaniljstång. Och när jag var i Italien upptäckte jag och min bror, nio och tolv år gamla, meningen ”sätt det på rummet”. Vi åt italiensk glass så det sprutade ur öronen på oss och mina ovetandes föräldrar fick en chock vid utcheckningen. Men mitt bästa glassminne är långt bort från glada lekar och sommarsol.

Jag hade ständigt öroninflammation som barn. Fy vad ont det gör. Som att det sitter någon och drar allt vad de orkar i trumhinnan. När all penicillin i världen inte hjälper och en femåring aldrig slutar gråta finns det bara operation kvar. I halsen. Läkaren ville ta bort mina polyper för att få slut på de återkommande öronproblemen. Jag åkte in med min mamma till Helsingborgs lasarett. Ingången var enorm. Takhöjden var enorm. Och jag var mycket liten. Läkaren sa åt mig att lägga mig på en brits i ett litet rum där jag låg med min nalle ”Långöra” och lyssnade till orden som försvann i ett töcken av sömn. När jag vaknade gjorde det enormt ont i halsen. Men jag fick den bästa ordination en läkare kan ge mot det onda.

”Du får äta så mycket glass du vill i en hel vecka”.

Den veckan låg jag nedbäddad och nyopererad i mamma och pappas säng och bedövade det onda i halsen med en oändlig mängd pinnglassar med gräddig päronsmak.

Nu är jag vuxen och mitt jobb är att äta. Varje vecka smakar jag mig igenom finkrogar och fulkrogar och letar efter godbitarna för att skriva om dem för andra. Desserterna är ofta ett bortglömt kapitel på menyn med ett tråkigt standardutbud på crème brûlée, pannacotta och chokladkaka. Men just nu är glass ett hett ämne och de på de allra bästa restaurangerna trollas det just nu fram smaker som väcker nyfikenhet och som sätter sig på minnet. Med nya råvaror skapas basilikaglass, fräscha sorbeter med fänkål och gräddig glass med smak av salvia. Äntligen är det kul att äta glass igen. Och mitt tips är att gå till Bastard i Malmö, sätta sig i baren med utkik över kockarnas hektiska arbete i det öppna köket, beställa ett dessertvin och all glass på menyn. Den är hemgjord, kul och underbar.

Karins blogg hittas på karinafmalmoe.se

hennes webb hittar du på karinericson.se

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.