GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

GLASSPINNEN

Jakob Bignerts Glasspinne

Jakob Bignert är produktchef på webbtjänsten Evernote strax utanför San Francisco, Kalifornien. Frekvent besökare av glass, öl och andra ‘artisan food experiences’ i San Francisco med omnejd.

– o –

Det är sen fredagskväll i San Francisco. Jag är präktigt mätt efter en ypperlig middag med kollegorna som krönte en intensiv arbetsvecka. Logiskt sett borde det inte finnas plats för mer efter plundringen av skafferiet på en Argentinsk grill i Mission distriktet. Men jag har en extra mage, vigd åt efterrätter, och framförallt glass.

Så när chefen säger ”Let’s check out the line at Bi-Rite, they have awesome ice cream.” Då anmäler magen för efterrätter sig tjänstvilligt.

– Ah, the line is quite manageable tonight, it’ll only take about half an hour… ’Worth waiting for’ hör jag från magen.

Mycket intressant. En lång kö ringlar sig runt hörnet på byggnaden i hörnet vid Dolores Park. Hipsters med konstiga frisyrer och glasögon som inte borde vara på modet köar ihärdigt utomhus samma tid som Skavlan skulle kasta korten över axeln och rulla eftertexterna en svensk fredag. Glasskulturen i USA är något unikt och i mitt tycke oöverträffat.

I kön funderar jag på varför glassbarer eller ’Creamery’ som de ofta kallas, lever ett så annat – bättre liv – i USA? Kanske det nordiska klimatet koncentrerar suget efter glass till de varmare årstiderna och gör det till en svår året-runt verksamhet. Eller har vi bara glömt att glass ska ha stor densitet, vara packad med grädde och kalorier och gärna serveras i en barliknande inrättning? Men visst, på senare tid har det tagit sig en aning i Sverige, kanske inte så att glassbarerna har 30 minuters kö en sen fredag, men man har lite hopp i alla fall.

Kön har nu slingrat sig fram och väl framför disken blir det blankt när jag ska beställa. ’Option paralysis’ kallar vi det på jobbet. För många val kan resultera i ett uteblivet val. Till den unga expediten bakom disken framför jag mitt enda krav – gör vad du vill men jag vill ha en storslagen anrättning där glass med smaken ’Salted Caramel’ får stort utrymme, – ’please blow my mind’.

Någon minut senare räcker hon mig en sundae generöst grundad med salted caramel, vanilj och chokladglass, toppad med varm salted caramel sås, karamelliserad bananhalva och fluffad med visgrädde krönt av rostade hasselnötter. Enjoy.  Och det gör jag.

Det är fantastiskt. Varje ingredient för sig är god, men kombinationen av allt blir klockrent och det är någonting riktigt trevligt när sältan möter karamell smaken. Knäcke-täcket på bananen är krispigt och bara ljuvligt Bi-Rite. Konstigt namn, bra glasshantverk baserat på fina råvaror och en vid meny av godsaker. Cones, shakes, floats, bowls och sundaes med ordinära eller exotiska smaker på glassen. Enkelt serverat att njutas på stående fot på gatan, det är alltid rätt med glass.

 

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.